Sığınakta bulunan mektup PKK'lı korucuyu ele verdi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 04 Şubat 2008 14:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyarbakır'ın Lice İlçesi'ne bağlı Yolçatı Köyü kırsalında güvenlik güçlerinin PKK'ya ait bir sığınakta ele geçirdiği bir mektupta, ilçede görev yapan korucu H.S.'nin güvenlik kuvvetleriyle silahlı çatışmaya girdiği ve 5 kişinin öldürülmesi, 5 kişinin de yaralanması eylemine katılması nedeniyle örgüt tarafından ödüllendirildiği yer aldı. Bu doküman üzerine korucu H.S. tutuklanarak cezaevine konuldu ve hakkında ?ağırlaştırılmış müebbet hapis' cezası istemiyle dava açıldı.

Lice İlçesi'ne bağlı Yolçatı Köyü kırsalında bir PKK sığınağında ele geçen mektupta, Korucu H.S.'nin güvenlik güçleriyle çatışmaya girdiğinin yazılı olduğu görüldü. Bunun üzerine tutuklanan H.S. hakkında ?ağırlaştırılmış' ömür boyu hapis cezası istemiyle dava açıldı. İddianamede, sanık H.S.'nin Lice İlçe Jandarma Komutanlığı emrinde geçici köy korucusu olarak görev yaptığı, 6 yıl önce askere gidince koruculuğu bıraktığı ve askerlik dönüşü bu görevine devam ettiği belirtildi. İddianamede Lice Jandarma Özel Harekat Grup Komutanlığı'nca yürütülen operasyonda PKK'ya ait bir sığınağın bulunduğu, içerisinde 4 kalaşnikof şarjörü, 2 şırıngalı serum hortumu, 1 aydınlatma fişeği, gıda maddesi, örgütsel faaliyetlerin ve eylem planlarının yazılı olduğu bir ajanda ile örgüt yönetimine yazılan bir mektup ele geçirildiği kaydedildi.

ÇATIŞMADA YANINDAKİ ASKERLERİ ÖLDÜRECEKMİŞ

İddianamede, üzerinde ?Amed Eyalet Bölge Komutanlığı'na elden teslim edilir' notu bulunan mektupta şu ifadelerin yer aldığı belirtildi:

?Değerli komutanım. Malumunuz Lice ilçemizin Oyuklu köyünde korucu olan H.S. yıllardır bize hizmet etmekte ve büyük başarılara imza atmıştır. Askerde iken sürekli bize bilgi veriyor, operasyonu boşa çıkarıyordu. Askerden sonra da Kayacık karakol yoluna mayın döşeyip 2 askerin ölmesini sağladı. Dolunay ve Çavundur köyleri arasında Hazro Jandarması'na bağlı askeri konvoya pusu kurup 1 başçavuşu öldürdü, 3 korucuyu da yaraladı. Bu olay üzerine kendisine 5 bin dolar ve 1 kalaşnikof hediye ettik. Sonra Lice'de döşediği mayına basan 1 uzman çavuş yaralandı. Bu olay üzerine kendisine 1 adet Çek-16 hediye ettik. Ancak kendisine sunduğumuz teklif şudur. 1'inci teklif: Katıldığı operasyonda biz gece formaliteden uzaktan ateş açacağız. H.S.'de bize karşılık verme bahanesiyle yanındaki subay, astsubay, asker ve bazı korucuları öldürecek. 2'nci teklif: Oyuklu Köyü'ndeki aşırı milliyetçi birkaç kişiyi faili meçhul sürü vererek öldürmesidir. H.S. bu teklifleri kabul ediyor, ancak karşılığında 10 bin dolar istiyor. Bilginize sunuyorum. İsterseniz kendiniz yüz yüze veya telefonla görüşün. Harun Agır 3'üncü Bölge 1'inci Tim Komutanı.'' Bu mektup üzerine korucunun evinde yapılan aramada 1 seyyar dipçikli 56126063677 seri numaralı kalaşnikof tüfek ele geçirildiği ifade edildi.

İddianamade, sanığın ?terörle mücadele ettiği, kendisine karşı düzenlenmiş bir komplo ile karşı karşıya kaldığı' şeklinde ifade verdiği, evinde ele geçen kalaşnikofun ise kayınbiraderi H.E.'ye ait olduğu yönünde ifade verdiği kaydedildi.

SANIĞIN EYLEMLERİ

İddianamade, korucu H.S.'nin Hezankilise Tepe Mevkii'nde PKK'lılarla birlikte yola mayın döşeyip jandarma erler Doğan Yarlıgaş, Musa Memiş'i şehit edip, karakola traktörle erzak taşıyan Hüseyin Çolak ile kardeşi Taha Çolak'ın ölümüne yol açtığı, Lice kırsalındaki operasyonda hastalanan jandarma komando er Yalçın Kaplan'ın hastalanması üzerine, operasyon bölgesine hasta eri almaya giden askeri araca Kırmatepe Mevkii'nde PKK'lılarla pusu kurup Jandarma Başçavuş Şerafettin Şengören'in şehit edilmesi, hasta er Yalçın kaplan ile korucular Ali Erbey, Ramazan Erbey, Mansur Bademci'nin yaralanması eylemine katıldığı, Lice'nin Abalı köyü Şeşkale Mevkii'ne mayın döşeyip Piyade Uzman Çavuş Cuma Cançelik'in ağır yaralanmasına neden olduğu öne sürüldü.

Sanığın ayrıca askerlik görevini Lice İlçesi'ne bağlı Tepecik Jandarma Karakolu'nda yaptığı ve burada iken sürekli operasyonlar hakkında PKK'ya bilgi verdiği, PKK'lıların ise karşılığında kendisine ödül olarak kalaşnikof tüfek hediye ettiği kaydedildi.

6 KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

İddianamade, korucu H.S.'nin TCK'nın 302/1 maddesi uyarınca ?ülkenin birlik ve bütünlüğünü bozmak', TCK'nın 82/1 maddesi uyarınca 3 askerin şehit edilmesi, 2 vatandaşın öldürülmesi eylemlerine katılmaktan ayrı ayrı 6 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi. Sanığın ayrıca ?örgüt üyesi olmak, 2'si asker, 3'ü korucu 5 kişinin yaralanmasına neden olmak, ruhsatsız silah bulundurmak'tan toplam 130 yıl hapisle cezalandırılması talep edildi. Korucu H.S.'nin yargılanmasına önümüzdeki günlerde 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber